Una experiència de Realitat Virtual val més que mil imatges.

“Una experiència de Realitat Virtual val més que mil imatges”, afirma Carlos Fernández d’Iberdrola. Però té sortida la VR? Quin interès té per a les marques? Quins són els seus límits? I la seva projecció?

Per tal de respondre aquestes qüestions, el Clúster Audiovisual, juntament amb Foment del Treball, ha organitzat la sessió emmarcada dins el programa Digital & Media Fòrum, “Zoom Marques VR. Casos d’èxit de Realitat Virtual en la comunicació de marques”. La tercera d’una sèrie d’activitats que anualment agrupa productores, agències i marques per explorar noves formes de col·laboració, i que ha moderat Quino Fernández, expert en publicitat i mitjans interactius.

Públic

Eva Dominguez, experta en narratives immersives i CEO de Minushu, és qui ha obert la sessió, introduint i definint els tipus d’experiències de Realitat Virtual o Augmentada que conformen un paraigua molt divers: des del vídeo 360, mitjançant ulleres, fins a imatges virtuals que interacciones amb la realitat (ex: Pokémon Go). “Tot i així, la tendència és que aquests diferents àmbits es vagin hibridant. Ja s’hi està treballant”.

Hi ha empreses que fa temps que apliquen la VR en la comunicació de marques. Visyon 360 n’és una. El seu client service director, Xavi Conesa, ha presentat un seguit de casos en els quals han treballat amb vídeo 360, instal·lacions 4D, etc., posant l’accent en aquells projectes que han reportat a les marques un retorn econòmic clar, gràcies al branded amb VR.

Ponents01

Una marca amb qui Visyon 360 ha treballat sovint és Iberdrola, empresa que aposta fortament per la VR en les seves campanyes. El seu digital & social media director, Carlos Fernández (autor de la frase de capçalera) ha afirmat que “actualment la gent és molt difícil d’impactar però amb la VR s’aconsegueix”. A més, l’ús de la Realitat Virtual, ha afegit Fernández, fa que a ulls del clients la marca es vegi com a més innovadora, “que està a l’última”. Però quina continuïtat té? Fins quan la gent se sentirà tan impactada per la VR? “Ara m’agradaria anar més enllà: passar de l’experiència impactant a l’experiència útil”.

Bernat Aragonès, d’Antaviana Films, empresa que també fa temps que produeix VR, al seu torn ha presentat el seu últim projecte de vídeo 360 estereoscòpic amb Massimo Dutti. Un model que ha aconseguit atreure molts usuaris i ha assolit altes quotes d’interès. Ha afegit, a més, que “un dels valors afegits de la VR, pel que fa al marketing, és les enormes possibilitats que ofereix a l’hora d’analitzar el comportament dels usuaris. Cap a on miren, quines imatges els criden més l’atenció…”.

Ponents02

Les possibilitats de la VR en relació amb el big data també l’han remarcat Nico Roig i Mario Tarradas de Metropolitana. A més, s’han referit als seus últims treballs en realitat augmentada i branded content, basats en la inserció d’imatges i jocs virtuals en objectes de marca (VR packaging, cartelleria). “La publicitat és fa molt menys agressiva i, a més, permet que la marca tingui un coneixement més acurat dels seus clients.” Per últim, han conclòs que “ara cal millorar els dispositius. Estem esperant que, en comptes dels mòbils, que són un pèl massa aparatosos, apareguin finalment unes ulleres, que ampliarien les possibilitats de l’ús de la VR.”

Josep Maria Quintana, director de Createl, ha presentat una proposta també innovadora que combina els formats de TV convencionals amb la realitat immersiva. Un projecte avalat per l’Agència Catalana de Turisme i l’Agència Catalana del Patrimoni que té l’objectiu de reactivar el turisme intern a Catalunya. D’una banda, es produeixen programes que exposen histories “de misteri” sobre indrets desconeguts de Catalunya i que s’emeten a TV3. De l’altra, s’ofereix la possibilitat que els espectadors visitin aquells indrets i revisquin les històries de forma immersiva. “D’aquest projecte n’ha resultat un hub que agrupa aquells empreses d’àmbits molt diferents que vam treballar plegades, amb la finalitat de continuar explorant el terreny dels formats híbrids.”

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari