La nova realitat dels festivals amb l’aparició de la Covid-19
La nova realitat dels festivals amb l’aparició de la Covid-19 és el títol d’una de les xerrades professionals incloses en el programa professional del festival DocsBarcelona que ha estat possible gràcies al suport del Clúster Audiovisual de Catalunya.
Cinc representants de diferents festivals de cinema d’Espanya han explicat com ha reaccionat cada festival davant l’estat d’alarma. L’acte ha estat moderat per Elena Subirà.
La conferència ha començat amb Subirà posant de relleu el singular augment de conferències durant l’estat d’alarma i obrint la ronda de participació tot preguntant als ponents sobre les diferents decisions que han hagut de prendre els seus festivals.
Casimiro Torreiro, membre de l’equip de direcció del Festival de Màlaga, ha començat explicant que el virus els va atropellar amb les preparacions del festival de Màlaga fent que hi hagués molt poc temps per poder prendre decisions. Han optat per ajornar el festival a l’agost tot i amb el risc que coincidirà amb la famosa Feria de Málaga i que hi haurà una quantitat de professionals que no podran assistir, en especial, els llatinoamericans.
El director del d’A Film Festival, Carlos Ríos, ha explicat que, en el seu cas van plantejar la cancel·lació però mai posposar. Finalment van decidir fer el festival en un format online a través de la plataforma Filmin. Així han pogut salvar la programació i les pel·lícules s’han pogut veure i gaudir.
Helena Alabart ha comentat que també es va pensar posposar el DocsBarcelona, del qual és Productora Executiva, però que sempre es va tenir molt clar que s’havia de fer creant un espai per al contacte professional, ja que sense això el festival no té sentit.
Jaume Ripoll, cofundador i responsable de contingut de Filmin, ha fet esment al Festival Atlàntida: es mantindrà la part presencial que tradicionalment es fa a Mallorca, que es destinarà al públic de l’illa, i es farà de manera paral·lela una modalitat online.
Des del Festival de Sant Sebastià, José Luis Rebordinos ha comentat que la cita que ell dirigeix ha de ser presencial, ja que juguen amb premieres mundials i europees que exigeixen un passi inicial a la gran pantalla. Així doncs, les pel·lícules s’exhibiran en cinema tot i que per adequar-se a la nova normalitat es passaran amb un 50% d’ocupació i treballaran de manera online el tema d’indústria. Esperen molts convidats europeus i asiàtics, pocs americans i quasi cap procedent d’Amèrica Llatina i la tradicional catifa vermella serà difícil de mantenir.
Seguidament s’ha debatut sobre l’oportunitat del format online per a un festival des del punt de vista de les pel·lícules. Per al festival d’A és una manera de donar visibilitat al cinema d’autor i independent que difícilment té estrenes en sales comercials, igual que per a Filmin, que aposta per crear el millor canal d’exhibició per a les pel·lícules. Per al festival de Sant Sebastià, però, és una opció bona però que mai pot substituir a l’activitat presencial i s’ha de lluitar perquè les dues modalitats no siguin excloents i per crear espais híbrids.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!